Palamós Terra de Mar 2023

Un homenatge al Salvament Marítim

El festival Palamós Terra de Mar se celebrarà els dies 13 i 14 de maig de 2023 al port de Palamós amb el Salvament Marítim com a leitmotiv de la present edició. Una institució imprescindible a mar com es veu reflectit en el gran nombre d'intervencions que es duen a terme anualment per salvar vaixells, navegants i persones en perill.

TdM23 gadget salvament matitim

Catalunya compta amb una àmplia flota de mitjans destinats al salvament marítim i una nòmina de professionals de primer nivell. Fa més de cent anys que es van constituir les primeres associacions per manejar mitjans de salvament, convertits avui en autèntics tresors del patrimoni marítim, com ara els bots salvavides insubmergibles.

bot calafell

Palamós Terra de Mar 2023 vol ser un aparador de l'ahir i l'avui del Salvament Marítim, de l'impulsat pels nostres avantpassats i del servei actual, sempre alerta a situacions de perill on la velocitat de la intervenció és crítica pel seu èxit.

Al llarg del festival, veurem demostracions de l'associació Bot Salvavides de Calafell, a bord d'un bot de salvament insubmergible centenari que busca ser declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat. També Salvamento Marítimo, entitat depenent del Ministerior de Fomento, hi serà amb l'embarcació Salvamar Sirius, el remolcador d'altura Punta Mayor i amb una espectacular demostració de salvament aeri amb un helicòpter, entre altres atractius relacionats amb la vigilància i la intervenció a mar.

Salvamento Marítimo

Les embarcacions a vela mantindran el paper destacat que els atorga el festival. Atraccions de primer ordre, en forma de grans vaixells tradicionals, com són els pailebots Santa Eulàlia, del Museu Marítim de Barcelona i el quetx Ciutat Badalona, el remolcador del port o l'embarcació d'arrossegament Estrella del Sur III per a la promoció de la pesca-turisme.

Navegar per la badia és un dels atractius centrals de la festa. La goleta Äran i els catamarns Nautilus Sea View i Don Pancho Experience oferiran experiències marítimes durant tot el cap de setmana a tothom que es vulgui embarcar.

festival 1

Hi haurà activitats paral·leles pel moll i la vila, com ara el mercat de productes mariners, exposicions, tallers i jocs infantils, concerts musicals, visites guiades, presentacions, degustacions de cuina marinera tradicional, iniciacions i bateigs de mar, concursos i premis.

Un litoral per descobrir-lo per mar

L’edició 2023 del Palamós Terra de Mar t'encantarà. Gaudiràs d'un cap de setmana de mar, del port de Palamós, del patrimoni que atresora i de totes les activitats organitzades amb una àmplia oferta d'experiències marítimes de caràcter lúdic i divulgatiu. En aquest sentit, la pesca, els pescadors i el peix local tindran també un paper protagonista a través d’activitats gastronòmiques.

navegacio terrademar 2023

El cap de setmana més mariner de tot l'any

El moll acollirà un munt d'activitats per a totes les edats, des de jocs infantils al mercat de productes mariners i tradicionals, bateigs de mar en caiac i paddle surf, curses de natació en aigües obertes, portes obertes al Museu de la Pesca, visites i rutes guiades, i una carpa amb la gastronomia que oferiran els pescadors locals. Amb la celebració d’aquest festival, els dies 13 i 14 de maig el port de Palamós, esdevé la capital marinera de la Costa Brava

La presència d’empreses de nàutica i navegació de lleure durant tot el cap de setmana és la manifestació de com l’esdeveniment vol potenciar el desenvolupament econòmic i social de Palamós i la seva àrea d’influència. Tot, sense perdre l’esperit lúdic i festiu que caracteritza el Palamós Terra de Mar.

 

Organitzen

ajuntament logo    logo palamos turisme    

 

Amb el suport de

            logo cultura    logo sm    open arms

 

Capitania Marítima de Palamós
Policia de la Generalitat - Mossos d’Esquadra. Policia Marítima
Servei Marítim de la Guardia Civil
GEAS. Grup d’Activitat Subaquàtica de la Guardia Civil
SEPRONA. Guarcia Civil
Open Arms
Confraria de Pescadors de Palamós
Creu Roja Palamós
Museu Marítim de Barcelona
Càtedra d'Estudis Marítims (Universitat de Girona)
Fundació Damm
Vins i Caves Perelada
General Nàutic
Bot Salvavides de Calafell
Goleta Äran

Hi participen:
Club de Rem Palamós
Club Natació Palamós
Club Nàutic Costa Brava. Vela Palamós
Kayaking Costa Brava
Marina Palamós
Activitats Nàutiques de Palamós
Paddle Surf La Fosca
Escola de Mar i Vela
Escola Nàutica Mediñà
Sport Nàutic Costa Brava

Hi col·laboren:
Associació Amics del Museu de la Pesca
Associació Gironina d'Amics de la Mar (AGAM)
Associació Front al Mar
Fecotur
Creu Roja Palamós
La Fleca de l'Empordà
Petit Bar
Obrador Mas dels Arcs Gourmet
Hotel Casamar
Restaurant La Catifa
Grup Marbach